لیتوگرافی چیست؟

چاپ لیتوگرافی

امروزه با پیشرفت تکنولوژی از روش های متداولی در صنعت چاپ استفاده می شود که هریک از این روش ها کاربرد خاصی دارند. یکی از روشهای جدید در صنعت چاپ لیتوگرافی به عنوان واسطه در دستگاههای چاپ افست مورد استفاده قرار می گیرد.لیتوگرافی با توجه به کاربردهای مختلفی که در صنعت چاپ دارد، به مادر صنعت چاپ معروف است. لیتوگرافی قبل از چاپ نهایی محصول در چاپخانه انجام و تاثیر زیادی در محصول نهایی و تولید و چاپ انواع چاپ پوستر، چاپ بروشور، چاپ تراکت، چاپ کاتالوگ و انواع تقویم رومیزی و دیواری دارد.

مراحل چاپ افست

چاپ لیتوگرافی

لیتوگرافی یکی از مراحل چاپ افست در صنعت چاپ است. مراحل چاپ افست به شرح ذیل است:

-مرحله طراحی:

در این مرحله با توجه به نوع سفارش برای چاپ نوع چاپ و رنگ های مورد نیاز توسط کارشناس انتخاب می شود.

-انتخاب مواد مصرفی:

در این مرحله با توجه به نوع سفارش مواد مصرفی انتخاب می شود. مثال مواد مصرفی برای چاپ کاتالوگ، سربرگ، کارت ویزیت متفاوت است.

-مرحله قالب سازی:

در این مرحله سفارشات با توجه به نوع برش و تا شدن به شکل خاص بر طبق طرح سفارشی در قالب های خاصی آماده می شوند.

چاپ لیتوگرافی

کاربرد لیتوگرافی

از لیتوگرافی قبل از چاپ محصول نهایی مانند انواع پوسترها، بروشورها، چاپ مجلات، کتاب و نشریات استفاده می شود. قیمت چاپ محصولات به وسیله لیتوگرافی با توجه به نوع چاپ و تعداد تیراژ چاپ متفاوت است.

بنابراین برای چاپ در تعداد زیاد استفاده از روش لیتوگرافی به صرفه و اقتصادی است. همچنین می توان چاپ محصول را در کاغذهای بزرگ با ابعاد بزرگ انجام داد.در صنعت چاپ برای اینکه بتوانند چاپ محصولات، کالا و خدمات را بر روی سطوح مختلف انجام دهند، نیاز به ابداع روشی نوین بود که با این روش بتوان چاپ را بر روی هر سطح و ماده ای انجام داد. چاپ افست روشی است که به وسیله آن میتوان محصولات و کالاها را بر روی هر سطح و ماده ای چاپ کرد.

در چاپ افست از مراحل مختلفی برای رسیدن به چاپ نهایی استفاده می شود که لیتوگرافی یکی از این مراحل است. لیتوگرافی برای چاپ موارد ذیل کاربرد دارد:

  • چاپ تراکت
  • چاپ سربرگ
  • چاپ کارت ویزیت
  • چاپ کاتالوگ
  • چاپ تقویم رومیزی
  • چاپ تقویم دیواری

چاپ سنگی

لیتوگرافی روشی ساده و اقتصادی برای چاپ ابداع شد. یکی از مراحل چاپ افست لیتوگرافی است که به وسیله صفحه های زینک عملیات چاپ انجام می شود. در روش لیتوگرافی کیفیت و دقت چاپ بالا است و نام دیگر این روش چاپ سنگی یا طرح نگاری معروف است.در روش لیتوگرافی از خاصیت عدم اختلاط آب و چربی استفاده و برای بخش هایی که نیاز به چاپ تصویر است از ذرات روغن دوست و در قسمت هایی که نیاز به چاپ ندارد از ذرات آب دوست استفاده می شود. در این روش رنگ از بخش های آب دوست به بخش های روغن دوست منتقل نشده و تصویر مورد نیاز برای چاپ روی کاغذ یا مواد چاپ می شود. فایل طراحی شده در روش لیتوگرافی به صفحه های زینک تبدیل و در چاپخانه با آغشته شدن به جوهر طرح مورد نیاز چاپ می شود.

انواع لیتوگرافی

آماده کردن زینک ها یکی از مهمترین مراحل لیتوگرافی در چاپ افست است.آماده کردن زینک در این روش به دو روش انجام می شود. انواع لیتوگرافی به شرح ذیل است:

لیتوگرافی سنتی

مراحل لیتوگرافی سنتی در چاپ چند مرحله است که باید به ترتیب و با دقت انجام شود تا محصول نهایی با کیفیت بالا چاپ شود. تمام مراحل لیتوگرافی شامل تهیه فیلم و ساخت زینک است که باید با دقت بالا انجام شود.

  1. در مرحله اول لیتوگرافی سنتی زینک ساخته و طرح مورد نظر به 4 رنگ اصلی تقسیم می شود. در این مرحله فایلی که برای چاپ باید به چاپخانه فرستاده شود باید تبدیل به صفحه های فلزی با 4 رنگ اصلی شود.
  2. در مرحله دوم فایل تبدیل شده به چهار رنگ اصلی به وسیله دستگاه image setter بر روی طلق شفاف چاپ می شود.این دستگاه پرینتری سیاه و سفید و دارای دقت بالا در چاپ است. در این مرحله طلق های آماده شده را بر روی زینک خام با گیره ثابت قرار می دهند.در این مرحله زینک های آماده شده را در محفظه تابانده با نور قرار می دهند. با تابش نور به مواد پلیمری روی زینک ها تجزیه و خاصیت جذب جوهر را به دست می آورند.
  3. در مرحله سوم زینک های آماده شده به وسیله محلول قلیایی شسته تا کل زینک از مواد پلیمری تجزیه نشده از بین برود. در انتها زینک را در محلولی فرو برده تا قسمت هایی که نور به آنها جذب نشده است ثابت و آماده چاپ شود. زینک های آماده شده روی دستگاه چاپ افست قرار گرفته و محصول نهایی چاپ با کیفیت بالا تولید می شود.

روش مدرن لیتوگرافی

در روش مدرن لیتوگرافی از دستگاهی به نام plate setter استفاده می شود. در روش مدرن لیتوگرافی 3 مرحله ساخت زینک به شکل سنتی وجود ندارد و به وسیله این دستگاه تولید زینک مستقیم انجام می شود. به وسیله دستگاه plate setter فایل از کامپیوتر به دستگاه چاپ ارسال و زینک آماده از دستگاه خارج و ادامه مراحل چاپ افست صورت می گیرد.

مزایای استفاده از روش لیتوگرافی

  • استفاده از روش لیتوگرافی در چاپ بر روی مواد و سطوح مختلف مزایایی دارد که به شرح ذیل است:
  • در لیتوگرافی می توان چاپ را بر روی کاغذهای بزرگ با ابعاد بزرگ انجام داد.
  • به وسیله لیتوگرافی می توان هر نوع چاپ را بر روی هر نوع متریال امکان پذیر کرد.
  • کیفیت چاپ در روش لیتوگرافی بالا و با دقت زیادی است.
  • هزینه چاپ به روش لیتوگرافی اقتصادی و به صرفه است.
  • سطح چاپ شده در لیتوگرافی دوام زیادی دارد.
طراحان خلاقی و فرهنگ پیشرو در زبان فارسی ایجاد کرد. در این صورت می توان امید داشت که تمام و دشواری موجود در ارائه راهکارها و شرایط سخت تایپ به پایان رسد.
پست های مرتبط

چاپ سیلک چیست؟

چاپ سیلک از روش‌های قدیمی چاپ بر روی سطوح مختلف است اما…

چاپ پلکسی چیست؟

چاپ پلکسی به هر نوع تولید اقلام تبلیغاتی یا تزئینی چاپ اشاره…

دیدگاهتان را بنویسید